10 käskyä
Ajatuksia ja teemoja 10 käskystä
1. Minä olen Herra sinun Jumalasi. Älä pidä muita Jumalia.
Mikä on kaikkein kiinnostavinta ja tavoiteltavinta maailmassa? Suurin kiinnostuksen kohde määrittää kaikkia elämän osa-alueita. Niihin ei päästetä sellaista, mikä häiritsee tärkeintä asiaa.
2. Älä tee itsellesi Jumalan kuvaa.
Miksi Jumalan tekojen pohjalta täytyy muodostaa "kaltaisuutta" (kuvaa) Jumalasta, niin että kehitetään uusia Häntä koskevia ajatuksia? Jumala ei tarvitse uusia opetuksia sen rinnalle, mitä Hän itse on jo antanut.
3. Älä käytä väärin Herran sinun Jumalasi nimeä.
Mitä asioita pidetään kunniassa niin, että niitä ei käytetä epäkunnioittavalla tavalla missään tilanteessa? Se määrittelee, mikä on ihmisen suurin rakkaus.
4. Muista pyhittää lepopäivä.
Ovatko kaikki päivät samanlaisia? Minkä perusteella päivästä tehdään sellainen kun se on?
Pyhäpäivän asettaminen erilleen muista päivistä Jumalan vuoksi ja kunniaksi.
5. Kunnioita isääsi ja äitiäsi.
Onko syntyperä arvossa pidettävä asia? Jos ihminen ei arvosta alkuperäänsä, ja kunnioita heitä, jotka turvasivat kasvun, arvostaako ihminen itseään?
6. Älä tapa.
Tämän käskyn kiertämiseksi täytyy keksiä uusia ajatuksia, joita niiden keksijät eivät osaa määritellä. Heidän mielestään elämä ei synny hedelmöittymisessä, mutta muutakaan ajankohtaa he eivät ilmoita. Ehkä elämä ei heidän mielestään synny.
7. Älä tee aviorikosta.
Mihin ihminen on elämässään valmis sitoutumaan, jos ei kumppaniinsa? Mitä ihminen on valmis pitkäjänteisesti edistämään? Kaikki pitkäjänteisyys vaatii sitoutumista. Ilman pitkäjänteisyyttä ei voida saavuttaa merkittäviä tuloksia. Lasten kasvatus vaatii sitä. Luotettavaa ja hyvää ilmapiiriä ja pysyvyyttä.
Mitä lapsille halutaan opettaa, ajelehtivuutta ja epävarmuutta vai pitkäjänteisyyttä?
Sopimusten merkitys. Valinnoillaan vanhemmat osoittavat lapsille ovatko sopimukset merkittävä asia elämässä vai ei. Onko niihen sitouduttava vai ei.
8. Älä varasta.
Jos oman elämän kannattelemiseksi tarvitaan toisilta ottamista ilman lupaa, onko elämä silloin itsenäistä? Voiko kuva itsestä olla hyvä ja tasapainoinen, jos sallitaan toisten oman ottaminen?
Onko ihminen tasapainossa itsensä kanssa niin, että sallii myös toisten toimia samoin itsensä kohdalla?
9. Älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi.
Jos ihminen uskoo, ettei valheista voi päästä kokonaan eroon, yrittääkö ihminen sitä? Jos sitä ei yritetä, tuloksena on valehtelun salliminen. Silloin sallitaan myös valehtelun haitat: vaikutus itsetuntoon, syyllisyyden tunne, ihmissuhdeseuraukset ja epäluottamuksen kasvu. Jos ihminen sallii valehtelun itselle, sallitaanko se myös toiselle? Sallitaanko valheet itseä kohtaan?
10. Älä himoitse lähimmäisesi huonetta. Älä himoitse lähimmäisesi vaimoa äläkä hänen palvelijaansa, palvelijatartaan, härkäänsä, aasiansa äläkä mitään, mikä on lähimmäisesi omaa.
Onko elämä epäonnistunut, ellei ihminen saa jotain enemmän? Riippuuko elämän onnistuneisuus omistuksista?
Pelastuminen
10 käskyä pitää sisällään elämän olennaisimmat valinnat. Niiden noudattaminen suuntaa elämän kohti hyvää ja onnistumista. Noudattamatta jättäminen voi tarkoittaa vain sitoutumattomuutta hyvään. Sen tuloksista on helppo havaita, että kyseessä on paha. Käskyjen mukaan ihminen valitsee siis joko hyvän tai pahan.
Joh. 5:28 Älkää ihmetelkö tätä, sillä hetki tulee, jolloin kaikki, jotka haudoissa ovat, kuulevat hänen äänensä
29 ja tulevat esiin, ne, jotka ovat hyvää tehneet, elämän ylösnousemukseen, mutta ne, jotka ovat pahaa tehneet, tuomion ylösnousemukseen.
Elämän onnistuneisuus riippuu siitä, korjaako ihminen kulkunsa 10 käskyn mukaiseksi. Jumala antaa näin ihmisen itse päättää onko elämän jatkumiselle olemassa edellykset ruumiin kuoleman jälkeen.
Room. 2:11-13
11 Sillä Jumala ei katso henkilöön. 12 Sillä kaikki, jotka ilman lakia ovat syntiä tehneet, ne myös ilman lakia hukkuvat, ja kaikki, jotka lain alaisina ovat syntiä tehneet, ne lain mukaan tuomitaan; 13 sillä eivät lain kuulijat ole vanhurskaita Jumalan edessä, vaan lain noudattajat vanhurskautetaan.